Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu.
Narcis Dorin Ion

Narcis Dorin Ion

Narcis Dorin Ion (n. 5 iunie 1974, Pitești) este un istoric român. Director al Direcției Muzee, Colecții, Arte Vizuale din Ministerul Culturii și Cultelor (2002-2003); director general al Muzeului Național Bran (din octombrie 2003 până în aprilie 2016). Din aprilie 2016 este manager al Muzeului Național „Peleș” din Sinaia.

Din anul 2014 este vicepreședinte al Comitetului Național Român - ICOM. Membru al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor din cadrul Ministerului Culturii (2003-2004, 2013-prezent).

A absolvit, ca șef de promoție, Facultatea de Istorie a Universității din București (1997) și a obținut masteratul la aceeași facultate în 1998. Este doctor în istorie din 2006, cu tema Elitele și arhitectura rezidențială în Țările Române (sec. XIX-XX), lucrare distinsă cu Premiul „George Oprescu” al Academiei Române (2013).


Carol al II-lea între datorie și pasiune. Vol.2 Insemnări zilnice 1939-1940

Carol al II-lea între datorie și pasiune. Vol.2 Insemnări zilnice 1939-1940

Noua editie integrala a Insemnarilor zilnice (1904-1951) ale regelui Carol al 11-lea constituie un pretios izvor istoric privind viata celui mai controversat reprezentant al monarhiei romane. Volumul al 11-lea al jurnalului Regelui Carol al 11-lea cuprinde insemnarile din perioada 18 septembrie 1939 - 31 decembrie 1940. Sunt anii de inceput ai celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in care Romania a incercat, fara succes, reorientarea politicii externe si pastrarea integritatii teritoriale. Prabusirea Frantei se petrece cu putin inainte de ultimatumul sovietic din 28 iunie 1940, ce duce la demantelarea Romaniei Mari, prin anexarea fortata de catre URSS a Basarabiei, a nordului Bucovinei si a Tinutului Herta. A fost primul pas in dezintegrarea teritoriala a Romaniei, urmat de pierderea Transilvaniei de Nord-Vest si a Cadrilaterului, provincii cedate Ungariei si Bulgariei, prin vointa dictatorilor vremii.Cuprins de o "deznadejde cumplita" si gandindu-se "daca n-ar fi mai cuminte sa abdice", Carol al 11-lea, ultimul rege al Romaniei Mari, isi vede prabusit Tronul tocmai in anul in care aniversase cu mare fast "un deceniu de glorioasa domnie". O domnie inceputa pe 8 iunie 1930, cu bune si cu rele, cu transformari politico-administrative de neinchipuit pentru inaintasii sai, dar si cu notabile realizari edilitare si culturale. O domnie ce se va prabusi in doar cateva zile, la 6 septembrie 1940, intocmai ca un castel de nisip, in mijlocul unei atmosfere de isterie politica si de ura sociala rar intalnita in spatiul romanesc. Dupa plecarea din tara, jurnalul regal consemneaza pentru posteritate experientele cotidiene si amaraciunea exilului definitiv al celui supranumit candva "Voievodul Culturii". - Narcis Dorin Ion..


5990 lei

Stoc epuizat
Vezi detalii
Carol al II-lea între datorie și pasiune. Vol.6 Însemnări zilnice 1949-1951

Carol al II-lea între datorie și pasiune. Vol.6 Însemnări zilnice 1949-1951

Volumul al saselea si ultimul al lucrarii Intre datorie si pasiune contine insemnarile zilnice ale regelui Carol al II-lea dintre 1 ianuarie 1949 si 13 aprilie 1951, ultima zi a acestui important jurnal, care se incheie brusc, printr-o fraza neterminata. Vara anului 1949 aducea, la 18 august, in viata cuplului Carol - Elena Lupescu, un eveniment important: cununia religioasa, ofi ciata de catre parintele arhimandrit dr. Martinian Ivanovici, preotul paroh al Bisericii cu hramul "Sfintii Voievozi" din Paris. Ultimii ani ai vietii lui Carol al II-lea au fost marcati insa si de incercari nereusite ale fostului rege de a prelua conducerea diasporei romane, cu speranta - desarta si de neinteles la un om de inteligenta lui - ca, intr-o zi, va ajunge din nou pe tronul Romaniei. Insemnarile sale se incheie simbolic cu gandul la tara, suveranul comentand stirea falsa transmisa la radio ca „Moldova a fostincorporata la URSS” si notand plin de amaraciune: Desi aceasta stire nu m-a mirat, am fost ca traznit, m-a apucat o jale de nespus si o indignare impotriva politicei anglo-saxone de la sfarsitul razboiului. Felul cum Romania a fost jertfi ta Sovietelor, in schimbul unor avantaje iluzorii, increderea orbeasca ce s-a avut in cuvantul banditului de Stalin, toate au pricinuit morbida stare de lucruri de astazi. Moldova, plina de farmec, Tara careia apartin gloriile neamului - Marasti, Marasesti, Oituz - sa fi e stapanita de acei barbari rasariteni, e un lucru care nu poate intra in mintile noastre. "Din fericire, stirea nu s-a..." - aceasta este chiar ultima insemnare a regelui in jurnalul trunchiat si mutilat de Elena Lupescu, prin eliminarea unor caiete (cel referitor la instaurarea dictaturii regale si cel din anul 1947) sau infi nite taieri si stersaturi, pentru cosmetizarea propriei imagini...


5990 lei

Stoc epuizat
Vezi detalii
Carol al II-lea. Între datorie și pasiune 1943-1945
Stoc epuizat
Vezi detalii
? Cauți o carte și nu o găsești pe site?

Alexandria îți recomandă


Cookie-urile ne ajută la îmbunătățirea serviciilor furnizate. Folosind serviciile noastre, sunteți de acord cu folosirea cookie-urilor.