Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu.
Carol al II-lea între datorie și pasiune. Vol.2 Insemnări zilnice 1939-1940

Carol al II-lea între datorie și pasiune. Vol.2 Insemnări zilnice 1939-1940

Marcel-Dumitru Ciucă Narcis Dorin Ion
  • 5990 lei
Stoc epuizat

Wishlist
Noua editie integrala a Insemnarilor zilnice (1904-1951) ale regelui Carol al 11-lea constituie un pretios izvor istoric privind viata celui mai controversat reprezentant al monarhiei romane.
 
Volumul al 11-lea al jurnalului Regelui Carol al 11-lea cuprinde insemnarile din perioada 18 septembrie 1939 - 31 decembrie 1940. Sunt anii de inceput ai celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in care Romania a incercat, fara succes, reorientarea politicii externe si pastrarea integritatii teritoriale. Prabusirea Frantei se petrece cu putin inainte de ultimatumul sovietic din 28 iunie 1940, ce duce la demantelarea Romaniei Mari, prin anexarea fortata de catre URSS a Basarabiei, a nordului Bucovinei si a Tinutului Herta. A fost primul pas in dezintegrarea teritoriala a Romaniei, urmat de pierderea Transilvaniei de Nord-Vest si a Cadrilaterului, provincii cedate Ungariei si Bulgariei, prin vointa dictatorilor vremii.

Cuprins de o "deznadejde cumplita" si gandindu-se "daca n-ar fi mai cuminte sa abdice", Carol al 11-lea, ultimul rege al Romaniei Mari, isi vede prabusit Tronul tocmai in anul in care aniversase cu mare fast "un deceniu de glorioasa domnie". O domnie inceputa pe 8 iunie 1930, cu bune si cu rele, cu transformari politico-administrative de neinchipuit pentru inaintasii sai, dar si cu notabile realizari edilitare si culturale. O domnie ce se va prabusi in doar cateva zile, la 6 septembrie 1940, intocmai ca un castel de nisip, in mijlocul unei atmosfere de isterie politica si de ura sociala rar intalnita in spatiul romanesc. Dupa plecarea din tara, jurnalul regal consemneaza pentru posteritate experientele cotidiene si amaraciunea exilului definitiv al celui supranumit candva "Voievodul Culturii". - Narcis Dorin Ion

Spune-ţi opinia

    Rău           Bun
Captcha

V-ar putea interesa și...


Carol al II-lea. Între datorie și pasiune

Carol al II-lea. Între datorie și pasiune

Marcel-Dumitru Ciucă
Narcis Dorin Ion


5990 lei

Carol al II-lea - Între datorie și pasiune

Alexandria îți recomandă


Livrare rapidă
Livrare începând cu 48h

pentru comenzile date până în ora 12:00, în zilele lucrătoare, exceptând perioadele aglomerate de Sărbători legale.

Plată securizată
Plătești în siguranță

Acceptăm plata online cu cardul bancar sau poți achita coletul în momentul livrării.

Retur usor
Retur ușor

Ai dreptul să returnezi produsele în termen de 14 zile calendaristice de la primirea coletului.

Consiliere telefonică

Răspundem prompt! Sună-ne dacă ai nevoie de ajutor pentru a comanda de pe site-ul nostru. De luni până vineri (08:00 - 16:30) la 0734.738.924 sau 0786.102.784.

Cookie-urile ne ajută la îmbunătățirea serviciilor furnizate. Folosind serviciile noastre, sunteți de acord cu folosirea cookie-urilor.