Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu.
Întrebări fără răspuns (sau cu prea multe răspunsuri)

Întrebări fără răspuns (sau cu prea multe răspunsuri)

Lucian Boia
 • 2200 lei
În stoc

Wishlist

„Îmi propun să trec în revistă câteva mari întrebări pe care oamenii și le-au pus – și nu încetează să și le pună – generație după generație. Sunt întrebările fundamentale privitoare la condiția umană. Ele continuă, în mare parte, să rămână fără răspuns, sau, și mai derutant, primesc adesea, din belșug, răspunsuri multiple și contradictorii. Evident, nu am soluții de propus pentru a face lumea mai inteligibilă. M-am mulțumit să identific nedumeririle. Lista lor e impresionantă. Trăim în plin mister.” (Lucian Boia)

„De-a lungul istoriei se produc nenumărate efecte perverse: evenimente sau evoluții care au cu totul alte urmări decât cele preconizate. «Unde dai și unde crapă» – zice o vorbă românească. În ciuda tonului glumeț, e o remarcă foarte serioasă, care sugerează o întreagă filozofie a istoriei. Într-adevăr, nu știm niciodată la ce să ne așteptăm. Şi viața omului, și istoria omenirii sunt pline de surprize, la fiecare pas.

Democrația (de tip occidental) poate fi considerată o reușită, dar nici în cazul ei nu lipsesc factorii perturbatori. De fapt, totalitarismele secolului XX s-au instaurat profitând tocmai de condițiile create în cursul amplului proces de democratizare. În Germania lui Bismarck, Hitler ar fi rămas un obscur pictor de firme. El și mișcarea nazistă, în genere, au ajuns la putere tocmai în urma unei competiții de tip democratic, prin alegeri libere, pe baza votului universal. Democratica Republică de la Weimar, și nu Prusia aristocratică, i-a netezit drumul spre pu­tere. Electoratul «democratic» se lasă ușor manipulat, spre deo­se­bire de elita conducătoare din regimurile predemocratice. Regula «un om, un vot» așază pe același plan persoane cu competențe foarte inegale și dă în cele din urmă câștig de cauză celor mulți, de fapt însă nu acestora, ci celor care au știut să-i manipuleze mai eficient. Hotărât lucru, nu ne aflăm într-o perioadă prea bună. Un vânt de anarhie străbate planeta.” (Lucian Boia)

 • Autor: Lucian Boia
 • Editura HUMANITAS
 • ISBN: 9789735065850
 • Număr pagini: 96
 • Ediție: I
 • Limba: Română
 • Format disponibil: Paperback
 • Dimensiune:
 • 13x20
 • Anul: 2019

Etichete: Librărie, Alexandria Librării, Întrebări fără răspuns, sau cu prea multe răspunsuri, Lucian Boia, Editura Humanitas, Seria de autor Lucian Boia, Reducere, Carte, Autor, Online, Preț

Spune-ţi opinia

    Rău           Bun
Captcha

V-ar putea interesa și...


Insuportabila Vecinătate a Sufletului
Cruciații asaltului

Cruciații asaltului

Valeriu Avram


3990 lei

Feldmareșalul von Kleist își amintește

Feldmareșalul von Kleist își amintește

Feldmaresalul von Kleist (8 august 1881-13 noiembrie 1954)- In august 1939, Feldmaresalul von Kleist..


2630 lei

Gerstenberg își amintește

Gerstenberg își amintește

Alfred Gerstenberg


2100 lei

Sacrificiu și supraviețuire

Sacrificiu și supraviețuire

Marin Voicu


4200 lei

Franţa, hegemonie sau declin?
Jules Verne Paradoxurile unui mit

Alexandria îți recomandă


Livrare rapidă
Livrare începând cu 48h

pentru comenzile date până în ora 12:00, în zilele lucrătoare, exceptând perioadele aglomerate de Sărbători legale.

Plată securizată
Plătești în siguranță

Acceptăm plata online cu cardul bancar sau poți achita coletul în momentul livrării.

Retur usor
Retur ușor

Ai dreptul să returnezi produsele în termen de 14 zile calendaristice de la primirea coletului.

Consiliere telefonică

Răspundem prompt! Sună-ne dacă ai nevoie de ajutor pentru a comanda de pe site-ul nostru. De luni până vineri (08:00 - 16:30) la 0734.738.924 sau 0786.102.784.

Cookie-urile ne ajută la îmbunătățirea serviciilor furnizate. Folosind serviciile noastre, sunteți de acord cu folosirea cookie-urilor.