Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu.
Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale (n. 1/13 februarie 1852 Haimanale, județul Prahova, Țara Românească, astăzi I. L. Caragiale, județul Dâmbovița, România – 9 iunie 1912, Berlin, Imperiul German) a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român. A fost ales membru post-mortem al Academiei Române.


Despre lume, artă şi neamul românesc

Despre lume, artă şi neamul românesc

„Nu, hotărât; neamul acesta nu e un neam stricat; e numai nefăcut încă; nu e pân-acuma dospit cumsecade.“ (I.L. CARAGIALE) „Cinicul“ Caragiale, „lucidul“ Caragiale, satiricul, omul fără nici un Dumnezeu, „arhicanalia“, „ultimul ocupant fanariot“ al României, geniul, Maestrul, măscăriciul, „mimul genial“, monstrul acuzat de leznaţiune, marele patriot şi nepatriotul (grec) Caragiale!... Care sunt principiile morale, care sunt constantele şi cât este credinţă conjuncturală în cazul acestei inteligenţe nu o dată etichetate drept „demonică"? Alegând exclusiv din confesiunile directe (şi nu intermediate de opera literară) ale scriitorului – din jurnalistică şi corespondenţă – această suită de fragmente, cartea de faţă propune un Caragiale-esenţial, vorbind de dincolo de mulţimea măştilor sale. (Dan C. MIHĂILESCU) „Aşa se recrutează oligarhia care stăpâneşte ţara românească. Nu este o oligarhie măcar statornică, de tradiţie istorică, de bravură, de obligaţiuni morale, de nobilitate ori de merite; este o oligarhie mutabilă, de perpetuă primeneală, accesibilă oricui prin nimereală, prin loterie, prin aventură. [...] Asta, în ţara românească, se numeşte, cu tot seriosul, sistemă democratică... Şi oligarhia asta, semicultă sau, în cel mai bun caz, fals-cultă, pe cât de incapabilă de producţie utilă ori de gândire, pe atât de lacomă la câştiguri oi onoruri, îşi arogă puterea întreagă a Statului.“..


2200 lei

Stoc epuizat
Vezi detalii
Dl. Goe

Dl. Goe

O prețioasă lecție de viață ambalată în hohote de râsDupă apariția volumului Bubico, la colecția „Biblioteca din ghiozdan” se adaugă și cea mai îndrăgită schiță a marelui Caragiale. O nouă călătorie cu trenul, alte personaje, dar aceleași moravuri care stârnesc zâmbete și nasc semne de întrebare. Autorul își dezvăluie intențiile ironice încă din titlul pe care l-a ales pentru schița sa. Micuții cititori vor fi amuzați de modul în care, pe parcurs, „domnul” se va transforma în „puișor”. Personajul principal este un elev cu rezultate slabe la învățătură, pe care „mamițica, mam`mare și tanti Mița” decid să îl răsfețe cu o vizită la București. Participarea la sărbătoarea națională de 10 Mai – ziua Regelui – se presupunea că ar fi reprezentat un mod onorabil de a-l motiva să nu mai rămână repetent și anul acela. Mentalitatea și comportamentul personajelor sunt excelent puse în valoare cât așteaptă trenul sau în timpul călătoriei propriu-zise. Un detaliu picant este reprezentat de aspectul distinsului Goe, îmbrăcat într-un costum de marinar, cu inscripția „Le Formidable” pe panglica de la beretă. Suficient cât să declanșeze o situație buclucașă...Textul este scris cu caractere mari și presărat cu ilustrații minunate. Cei mici îl pot descoperi în lectura părinților sau își pot exersa aptitudinile de cititori aflați la început de drum. Lectură plăcută!..


1990 lei

În stoc
Ion Luca Caragiale -  Cele mai frumoase scrisori

Ion Luca Caragiale - Cele mai frumoase scrisori

„...Dumnezeu să-ţi facă ţie parte de vremuri mai bune la bătrâneţe. Noi am început cu veselie şi sfârşim cu mâhnire.“ (I.L. CARAGIALE)„În cele ce urmează, veţi găsi scrisori ce rivalizează valoric oricând cu momentele şi schiţele. Nu am operat tematic şi nu am selectat în numele varietăţii, ci am mers normal, pur şi simplu cronologic, prin ediţia Corespondenţei, urmărind nucleele şi elementele definitorii ale personalităţii scriitorului: complexul originii modeste; ambiţia ascensiunii sociale (artistice, financiare şi politice deopotrivă); mândria meşteşugarului talentat, desfăşurată inclusiv în dispreţ faţă de tot ce înseamnă exces teoretizant, biografic, universitar-academizant; amestecul temperamental de conservatism, relativism şi versatilitate, de profunzime şi superficialitate, de histrionism şi egoism, de mizantropie, altruism, trepidaţie nevrotică, obsesia nenorocului şi nesaţiul colaţiunii.“ (Dan C. MIHĂILESCU)„Frate Barbule,Am părăsit amândoi de mici umilul acoperământ părintesc, şi care dincotro – tu din prăfăria Delei-vechi, eu din mocirlele Ploeştilor – am pornit sub paza Unuia singur de sus. [...] Întâi, ne-am înţeles fără să ne iubim; apoi, ne-am iubit fără să ne-nţelegem; şi tocmai târziu spre bătrâneţe, după atâtea lupte, am ajuns, dar biruiţi, să ne-nţelegem fiindcă ne iubim – şi să ne iubim fiindcă ne-nţelegem. Şi sper că şi tu gândeşti, ca şi mine, că întâlnirea, apropierea şi prietenia noastră a fost o favoare – eu cred, mare.“..


2200 lei

Stoc epuizat
Vezi detalii
? Cauți o carte și nu o găsești pe site?

Alexandria îți recomandă


Cookie-urile ne ajută la îmbunătățirea serviciilor furnizate. Folosind serviciile noastre, sunteți de acord cu folosirea cookie-urilor.