Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu.
Avram Iancu. Drama. 1934

Avram Iancu. Drama. 1934

Lucian Blaga
  • 6000 lei
Stoc epuizat

Wishlist

„Unicul dor al vietii mele este sa-mi vad natiunea mea fericita!” (Avram Iancu)

IANCU:
Cateodata ma uit de sus de tot peste maguri si visez cu ochii deschisi. Mai ales in dimineti de toamna. Se vad atunci muntii de la miazanoapte cu poienile fara prihana, in vale Muresul si Tarnavele, iar in fata Negoiul, cu intaia zapada. Vorbesc muntii si vorbesc apele. Isi trimit povesti si viseaza marire. Toti mocanii si toti rumanii sunt patrunsi de-un singur duh! Rasfirati cum sunt, i-as vrea stransi intr-o singura tara, cu chingile tari, in slujba luminei si spre slava imparatiei! Mume puternice sa nasca viitorul! (LUCIAN BLAGA)

Avram Iancu nu este o drama „istorica” in sensul obisnuit al acestui cuvant. „Istoric” e oarecum numai cadrul acestei drame. Evenimentele din care se tese drama se petrec in anul de rascruce 1848, dar si mai tarziu. In drama mea am incercat, pe cat cu putinta, sa ridic subiectul dincolo de contingentele istorice si sa adancesc perspectivele, pentru ca sa dau, intr-un cadru aproape de legenda sau de mit, tragedia umana a unui conducator si, daca nu se pare prea pretentios, a unui neam. Drama mea e deci istorie inaltata la potenta mitica, realitate crescuta dincolo de sine insasi. (LUCIAN BLAGA)

Piesa lui Blaga a fost socotita un eveniment de maxima importanta in dramaturgia noastra. Alegandu-l drept personaj pe cel mai iubit si mai venerat erou al poporului roman din Transilvania, Blaga a reusit sa surprinda sensul istoric al luptei pentru libertate si neatarnare, facand din citadela Muntilor Apuseni un adevarat stat romanesc, condus de un lider providential care intruchipa asteptarea de secole a poporului impilat. Tocmai de aceea i s-a acordat si sensul mitologic al trimisului de dincolo de timp. Acest rol justitiar eroul nostru l-a inteles mai bine ca altii, intuind sosirea sorocului mult asteptat. Luand in propriile maini destinul istoric al neamului sau, Avram Iancu a facut istorie si a inscris momentul acesta in rabojul eternitatii. In vecia Muntilor Apuseni, numele sau a ramas scrijelit cu litere majuscule. (MIRCEA POPA)


Etichete: Avram Iancu, Drama, 1934, Lucian Blaga, Editura Scoala Ardeleana, carte, Alexandria Librarii, promotie, librarie

Spune-ţi opinia

    Rău           Bun
Captcha

V-ar putea interesa și...


Trilogia Cosmologică

Trilogia Cosmologică

Lucian Blaga


4340 lei

Trilogia valorilor

Trilogia valorilor

Lucian Blaga


5300 lei

Trilogia cunoaşterii

Trilogia cunoaşterii

Lucian Blaga


6900 lei

Din copilăria mea. Lecturi școlare
Izvoade

Izvoade

Lucian Blaga


2500 lei


Alexandria îți recomandă


Livrare rapidă
Livrare începând cu 48h

pentru comenzile date până în ora 12:00, în zilele lucrătoare, exceptând perioadele aglomerate de Sărbători legale.

Plată securizată
Plătești în siguranță

Acceptăm plata online cu cardul bancar sau poți achita coletul în momentul livrării.

Retur usor
Retur ușor

Ai dreptul să returnezi produsele în termen de 14 zile calendaristice de la primirea coletului.

Consiliere telefonică

Răspundem prompt! Sună-ne dacă ai nevoie de ajutor pentru a comanda de pe site-ul nostru. De luni până vineri (08:00 - 16:30) la 0734.738.924 sau 0786.102.784.

Cookie-urile ne ajută la îmbunătățirea serviciilor furnizate. Folosind serviciile noastre, sunteți de acord cu folosirea cookie-urilor.