Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu.
Primul Război Mondial 1914-1918

Primul Război Mondial 1914-1918

Vyvyen Brendon
  • 3990 lei
În stoc

Wishlist

Povestea conflagrației devastatoare care a schimbat radical harta lumii 

Cartea reputatei istorice Vyvyen Brendon ocolește tiparul „adevărurilor istorice” plate și propune o abordare incitantă, care are precizia unei cercetări științifice și transmite emoția mărturisirilor cutremurătoare ale celor care au trăit acele vremuri. 

Lucrarea de față oferă o prezentare clară și concisă a evenimentelor din timpul „Marelui Război”; Primul Război Mondial a primit inițial această denumire de la contemporanii care nu intuiau că, peste nici trei decenii, aveau să fie martorii unui conflict și mai sângeros. Dar volumul semnat de Vyvyen Brendon nu se limitează la atât, ci aduce sub aceeași umbrelă o multitudine de puncte de vedere și interpretări diferite. Rezultatul: cititorii sunt stimulați să își formeze propria viziune asupra subiectului pus în discuție. 

„În 1914, națiunile s-au târât până la cazanul clocotit al războiului, aruncându-se în el, fără nicio urmă de neliniște sau de teamă” (Primul Ministru al Marii Britanii, David Lloyd George, War Memoirs)

Cartea relatează în detaliu povestea Primului Război Mondial, începând cu scânteia care l-a declanșat. Împăratul austriac Franz Joseph nu a fost foarte îndurerat de dispariția nepotului său, arhiducele Franz Ferdinand, moștenitor al tronului Imperiului Austro-Ungar. Acesta murise răpus de gloanțele sârbului bosniac Gavrilo Princip, alături de soția lui, pe 28 iunie 1914. În schimb, a declarat că o asemenea jignire adusă coroanei austriece nu va rămâne nepedepsită, iar la șase săptămâni de la asasinatul din Sarajevo a și izbucnit războiul. Autoarea ne prezintă studii de actualitate privind evoluțiile de pe cele două mari Fronturi – de Vest și de Est, dar și de pe teatrele de operațiuni secundare. În paralel, suntem conectați la experiența cutremurătoare a participanților la război, prin intermediul numeroaselor surse citate. 

„De întreba-vor de ce-am murit,/ Spune-le că ai noștri tați au mințit.” - Rudyard Kipling, Epitaphs of the War, 1919, la patru ani după moartea fiului său John, unul dintre cei 8 milioane de soldați dispăruți în Primul Război Mondial.

La finalul conflagrației mondiale, harta lumii și-a schimbat înfățișarea, reflectând sfârșitul unor imperii care dăinuiau de secole și apariția unor state noi. Printre ele se numără și Uniunea Sovietică, primul stat comunist din istorie. Deși Tratatul de la Versailles îi responsabiliza explicit pe învinși pentru toate „pierderile și pagubele” provocate de război, această clauză fost respinsă net de Germania în anii postbelici și s-a transformat într-un subiect fierbinte de dezbatere. În curând, avea să prindă contur ideea unei responsabilități generale atât în cercurile politice, cât și în cele academice. Competiția economică, cursa înarmării și imperialismul reprezintă de fapt tentaculele cu care a acționat vina colectivă. 

Foarte important: 

România este unul dintre statele moderne apărute în urma războiului. Sacrificiul sutelor de mii de soldați români căzuți la Turtucaia, pe Valea Jiului, la Mărășești, Mărăști și Oituz a făcut posibilă Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Din această perspectivă, lucrarea de față, publicată în anul în care celebrăm un secol de la încheierea Primului Război Mondial și de la întregirea României, reprezintă un util și binemeritat memento. 

Structura capitolelor: 

Secțiunea „Obiective de atins”, care deschide fiecare capitol, are menirea de a descrie tema sau temele principale ale capitolului respectiv. Caseta cu „Probleme cheie” care urmează după majoritatea subtitlurilor capitolelor, atrage atenția asupra subiectelor dezbătute, iar secțiunile de tipul „Să studiem capitolul...” reunesc informațiile esențiale. Public-țintă: Această lucrare se adresează studenților și elevilor care susțin examene legate de Primul Război Mondial, dar și tuturor cititorilor pasionați de istorie și istoricilor dornici de o lectură concisă și sclipitoare. 

  • Autor: Vyvyen Brendon
  • Editura ALL
  • ISBN: 9786065875166
  • Număr pagini: 216
  • Limba: Română
  • Format disponibil: Paperback
  • Dimensiune:
  • 14,5x20,5
  • Anul: 2018

Etichete: Alexandria Librării, Primul Război Mondial, 1914-1918, Vyvyen Brendon, Editura ALL

Spune-ţi opinia

    Rău           Bun
Captcha

V-ar putea interesa și...


Constantinopol. Capitala Bizanțului
Ochi de lup

Ochi de lup

Daniel Pennac


2500 lei

Adevărata față a Mariei Magdalena

Adevărata față a Mariei Magdalena

Meggan Watterson


5000 lei

Bhagavad Gita - Pe înțelesul tuturor
Istoria Monarhiei din România

Istoria Monarhiei din România

Nicolae Diță
Doru Dumitrescu
Mihai Manea


7000 lei


Alexandria îți recomandă


Livrare rapidă
Livrare începând cu 48h

pentru comenzile date până în ora 12:00, în zilele lucrătoare, exceptând perioadele aglomerate de Sărbători legale.

Plată securizată
Plătești în siguranță

Acceptăm plata online cu cardul bancar sau poți achita coletul în momentul livrării.

Retur usor
Retur ușor

Ai dreptul să returnezi produsele în termen de 14 zile calendaristice de la primirea coletului.

Consiliere telefonică

Răspundem prompt! Sună-ne dacă ai nevoie de ajutor pentru a comanda de pe site-ul nostru. De luni până vineri (08:00 - 16:30) la 0734.738.924 sau 0786.102.784.