Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu.
Selma Lagerlof

Selma Lagerlof

Selma Ottiliana Lovisa Lagerlöf (1858 – 1940) a fost o scriitoare suedeză care a devenit un clasic al literaturii pentru copii.

A fost prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru Literatură (1909) şi prima femeie membră a Academiei Suedeze (1914).

S-a născut şi a crescut în ţinutul Värmland, care va fi prezent mai târziu în toate cărţile sale. A trăit într-o familie fericită, cu un tată mereu dornic să participe la jocurile copiilor, cu o mamă sensibilă, înţelegătoare şi înţeleaptă şi cu o bunică ale cărei cântece şi poveşti micuţa Selma nu se mai sătura să le asculte. La trei ani, Selma s-a îmbolnăvit grav, şi în urma bolii a rămas cu un picior paralizat. Din acest motiv, nu a mers la şcoala publică, ci a primit lecţii particulare. Micuţa Selma citea foarte mult, de la poveştile din O mie şi una de nopţi la cărţile lui Hans Christian Andersen şi ale lui Walter Scott.

Autoarea a scris atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, dar cartea care a consacrat-o a fost Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia (1906 – 1907).


? Cauți o carte și nu o găsești pe site?

Alexandria îți recomandă


Cookie-urile ne ajută la îmbunătățirea serviciilor furnizate. Folosind serviciile noastre, sunteți de acord cu folosirea cookie-urilor.