Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu.
Jonathan Swift

Jonathan Swift

Jonathan "Isaac Bickerstaff" Swift (n. 30 noiembrie 1667, Dublin; d. 19 octombrie 1745, Dublin) a fost un scriitor englez, unul din cei mai importanți reprezentanți ai realismului din prima perioadă a iluminismului englez. Caracterizat print-un stil șlefuit și o gândire dominată adesea de o aspră mizantropie, Swift a devenit cunoscut mai ales prin opera sa satirică "Gulliver's Travels" ("Călătoriile lui Gulliver", 1726).


Călătoriile lui Gulliver

Călătoriile lui Gulliver

Fragment din roman:„I-am scos din buzunar și i-am fixat cum am putut mai bine pe nas, și înarmat cum eram mi-am continuat treaba, fără să mă las deranjat de săgețile inamicilor care se izbeau de lentilele ochelarilor zgariindu-i ușor. După ce am pus toate cârligele într-un singur nod, am început să-l trag, dar navele erau foarte bine ancorate așa că a trebuit să fac partea cea mai dificilă misiunii; am lăsat cablurile și m-am apucat să tăi sforile ce ținea ancorele, între timp am primit două sute de lovituri în față și în mâini; după care am luat cablurile cu cârligele prinse de nave și cu mare ușurință am început să trag după mine cam cincizeci dintre navele de război.Locuitorii din Blefuscu care la început nu aveau nici cea mai vagă idee ce intenționăm să fac au rămas muți de uimire. Când m-au văzut că desprind corăbiile de la ancore au crezut că voiam să las vasele în voia valurilor sau să se izbească între ele distrugându-se, dar când și-au văzut toată flota deplasându-se în ordine, iar eu trăgând-o de un fir, au început să scoată niște sunete atât de disperate și îndurerate cum nu mi-a fost dat să aud vreodată. Când nu mai eram în pericol am scos săgețile care îmi rămăseseră înfipte în mâini și față și m-am uns cu alifia pe care o primisem la sosirea mea în Lilliput și despre care am povestit deja. Mai târziu am așteptat cam o oră să scadă fluxul apei și apoi mi-am luat încărcătură după mine și m-am îndreptat spre portul împărătesc din Lilliput.Împăratul și toți curtenii așteptau la mal sfârșitul acestei impresionante aventuri. Au zărit navele deplasându-se într-o mare semilună, dar pe mine nu mă puteau vedea pentru că eram în apă până la piept. Când am ajuns spre mijlocul canalului erau și mai speriați, căci eram în apă până la gât. Împăratul a crezut că mă inecasem și că toată flota inamică se îndrepta amenințător spre țară lui, dar se liniști imediat căci încet, încet apele erau din ce în ce mai puțin adânci și atunci m-au putut vedea ținând în mâna toate navele și strigând tare:„Trăiască cel mai puternic împărat al Lilliputului!""..


15,00 lei

? Cauți o carte și nu o găsești pe site?

Alexandria îți recomandă


Cookie-urile ne ajută la îmbunătățirea serviciilor furnizate. Folosind serviciile noastre, sunteți de acord cu folosirea cookie-urilor.