Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu.
Francoise Sagan

Francoise Sagan

Francoise Sagan (pseudonimul lui Francoise Quoirez) s-a născut la 21 iunie 1935 la Cajarc (Lot), într-o familie burgheză. Fără să fie o elevă strălucită, ea a preferat să citească singură Sartre și Camus, ratându-și însă examenele la Sorbona.Fascinată de Iluminările lui Rimbaud, a scris în doar câteva săptămâni Bonjour, Tristesse (titlu inspirat de un vers al lui Paul Eluard), manuscris pe care l-a depus la Editura Julliard. Romanul scriitoarei pe atunci în vârstă de nici 19 ani, lansat în primăvară anului 1954, a devenit rapid un bestseller, obținând și Prix des Critiques.Tânăra Sagan a cunoscut gloria și a ajuns în scurt timp simbolul generațiilor '50-'60: "Am întâlnit gloria la 18 ani în 188 de pagini, a fost că o explozie", avea ea să spună mai târziu. Înconjurată de prieteni, și-a întreținut propria legendă ducând o viață plină de excese, mereu în vizorul cronicilor mondene.Căsătorită și divorțată de două ori la rând, îmbătată de succes, mașini sport, bani, jocuri de noroc, droguri și alcool, de-a lungul timpului și-a câștigat renumele de marea doamna ce stârnea permanent mici scandaluri pe scenă culturală franceză. A publicat aproape cincizeci de romane și piese de teatru, multe încununate de succes. S-a stins din viață pe 24 septembrie 2004, în vârstă de 69 de ani, lângă casă să din Equemauville, unde a trăit retrasă in ultimii ani.


Patul răvăşit

Patul răvăşit

Patul răvăşit este o carte despre dependenţa de ineditul şi surpriza (chiar neplăcută) pe care o oferă celuilalt, despre gelozie şi infidelitate, dar şi despre sentimente profunde.Françoise Sagan a fost copilul teribil al Franţei, celebritatea ei putând rivaliza cu cea a starurilor de cinema şi a cântăreţilor vremii. Presa a scris că moartea ei „a lăsat Franţa devastată", deşi şi-a trăit ultimii ani în mizerie şi uitare. „Mademoiselle Chanel a literaturii", cum a fost supranumită - sau „şarmantul monstruleţ" -, şi-a scris singură necrologul într-un dicţionar al autorilor. Simbol al libertăţii sexuale, i-a sedus pe cei mai frumoşi bărbaţi ai vremii şi pe cele mai în vogă femei. Mare jucătoare la ruletă, a pierdut şi a câştigat averi, până i s-a interzis accesul în cazinourile din Franţa; a consumat droguri până a ajuns la crize de delirium tremens şi la azil. Implicată într-un mare scandal, a fost condamnată la un an de închisoare pentru fraudă fiscală.Patul răvăşit este povestea pasiunii unui tânăr dramaturg pentru o foarte frumoasă actriţă. Femeia fatală, capricioasă, ironică şi bărbatul care creează stupoare prin inocenţa şi prospeţimea cu care îşi iubeşte călăul feminin formează un cuplu asupra căruia foarte mulţi au rezerve, numai că sinceritatea bărbatului va duce la o răsturnare de situaţie. Patul răvăşit este o carte despre dependenţa de ineditul şi surpriza (chiar neplăcută) pe care o oferă celuilalt, despre gelozie şi infidelitate, dar şi despre sentimente profunde...


24,00 lei

? Cauți o carte și nu o găsești pe site?

Alexandria îți recomandă


Cookie-urile ne ajută la îmbunătățirea serviciilor furnizate. Folosind serviciile noastre, sunteți de acord cu folosirea cookie-urilor.