Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu.
Flori Bălănescu

Flori Bălănescu

Flori Bălănescu (n. 31 martie 1969) este absolventă a Facultății de Istorie, Universitatea din București (1994), Studii Aprofundate (1995), doctorandă cu o teză despre scriitorul opozant Paul Goma; cercetător științific III la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, autoare și coautoare a numeroase cărți și studii de interes științific în domeniul istoriei comunismului și al istoriei recente, între care: Flori Stănescu, Paul Goma, Dialog, (2008); Alexandru Budișteanu în dialog cu Flori Bălănescu, Între istorie și judecata posterității, (2011); Paul Goma 80. Memorie și istorie a cotidianului (2015); Grup Canal 77. „Paraziții sociali” și Mișcarea Goma pentru drepturile omului (2015); Neculai Popa în dialog cu Flori Bălănescu, Fără închisoare, aș fi fost nimic (2016); Marius Oprea, Flori Bălănescu, Stejărel Olaru, Ziua care nu se uită. Revolta brașovenilor din 15 noiembrie 1987 (2017).A îngrijit Seria de autor Paul Goma la Editura Curtea Veche. În prezent, îngrijește Seria de autor Paul Goma, la Editura Ratio et Revelatio.


Paul Goma. Conștiința istorică și conștiința literară

Paul Goma. Conștiința istorică și conștiința literară

„Flori Bălănescu reconstituie cu minuțiozitate un întreg univers existențial și etic în care regăsim o lume eterogenă ale cărei ritmuri, opțiuni și direcții au fost influențate chiar de natura regimului comunist: de la teroarea de inspirație stalinistă a anilor 1950 la dictatura național-ceaușistă a anilor 1980. Personajul principal al acestor tablouri succesive derulate într-un fundal istoric bine conturat este scriitorul Paul Goma de al cărui nume se leagă Mișcarea pentru drepturile omului. Falsa dezbatere asupra disidenței și opoziției nu a făcut decât să distragă atenția de la complicitățile, conformismul și demisiile morale ale celei mai mari părți a intelectualității românești. Paul Goma. Conștiință istorică și conștiință literară aduce în prim-plan o serie de întrebări-cheie referitoare la istoria regimului comunist din România, dar și a perioadei postdecembriste, care încă își mai caută răspunsul. Prin acest studiu monografic, Flori Bălănescu reușește să recompună nu numai destinul individual al scriitorului Paul Goma, ci realizează o adevărată frescă a societății românești în comunism.” Dr. Mioara Anton „Cartea face dreptate unui om care a luptat toată viață și a deranjat pe mulți, la cele mai înalte niveluri. Este un studiu monografic scris cu pasiune și profesionalism, în fapt rezultatul unei teze de doctorat susținute cu brio de autoare. O adevărată pagină de istorie contemporană, care demonstrează – dacă mai era nevoie – cât de complicate sunt problemele epocii recente. O lectură absolut necesară pentru buna înțelegere a comunismului românesc.” Prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru..


5490 lei

În stoc
? Cauți o carte și nu o găsești pe site?

Alexandria îți recomandă


Cookie-urile ne ajută la îmbunătățirea serviciilor furnizate. Folosind serviciile noastre, sunteți de acord cu folosirea cookie-urilor.