Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu.
Ernest Hemingway

Ernest Hemingway

Ernest Miller Hemingway (1899-1961) este unul dintre marii prozatori americani ai secolului XX şi un clasic al literaturii universale. Scrierile lui s-au bucurat de un succes imediat încă din timpul vieţii. Hemingway a primit în 1953 Premiul Pulitzer, în 1954 Premiul Nobel, iar multe dintre cărţile lui au fost ecranizate la scurt timp după apariţie. A avut o viaţă extrem de tumultuoasă: s-a căsătorit de patru ori, a fost un vînător şi un pescar pasionat, a participat la ambele conflagraţii mondiale şi la Războiul Civil din Spania. În Primul Război Mondial a lucrat ca şofer de ambulanţă, a fost rănit pe frontul italian, iar guvernul Italiei i-a acordat Medaglia dʼargento pentru eroism. După război devine corespondent al ziarului Toronto Star, iar în 1921 se mută la Paris, unde o cunoaşte pe Gertrude Stein şi intră în cercul intelectualilor americani expatriaţi, ce va fi cunoscut ulterior sub numele de Generaţia pierdută. Printre apropiaţii săi din acea epocă se numără poetul Ezra Pound şi prozatorul Francis Scott Fitzgerald. În aceeaşi perioadă (1926) apare şi primul roman de succes al lui Hemingway, The Sun Also Rises (tradus în română cu titlul Fiesta), o carte cu tentă autobiografică ce descrie, printre altele, viaţa comunităţii americane din Europa. În timpul Războiului Civil din Spania a lucrat ca jurnalist. Simpatizant al republicanilor de stînga, Hemingway rupe prietenia cu John Dos Passos din pricina reportajelor acestuia despre atrocităţile comise de ambele tabere implicate în război. Viaţa agitată a marelui prozator a reprezentat o sursă de inspiraţie pentru multe din cărţile sale. Printre ele se numără şi romanele care l-au făcut cunoscut lumii întregi, precum For Whom the Bell Tolls (Pentru cine bat clopotele), dar şi numeroasele povestiri şi nuvele publicate de-a lungul vieţii. Hemingway atinge culmea gloriei literare după apariţia, în 1952, a microromanului The Old Man and the Sea (Bătrînul şi marea). Din proza lui Hemingway au mai apărut în traducere, unele în mai multe ediţii, Sărbătoarea continuă, Adio, arme, Grădina Raiului, A avea şi a nu avea, Dealurile verzi ale Africii, Moarte după-amiaza, Puhoaiele primăverii, Zăpezile de pe Kilimanjaro şi alte povestiri şi Insulele lui Thomas Hudson.


Dragă tată

Dragă tată

Un volum inedit de scrisori, care ne invita in intimitatea unuia dintre cei mai apreciati scriitori: Ernest Hemingway.  Draga tata este un proiect de familie, care ne ofera azi, in premiera, un portret nuantat al lui Ernest Hemingway, unul dintre cei mai apreciati si mai controversati scriitori ai secolului al-XX-lea. Un clasic prin excelenta, Hemingway nu a incetat vreodata sa fascineze, insa omul din spatele legendei a ramas, in mare, necunoscut. Patrick, sau batranul Soricel, asa cum il alinta Hemingway pe fiul mijlociu, regrupeaza in acest volum inedit o parte dintre scrisorile pe care le-au schimbat de-a lungul a trei decenii si ne invita astfel in intimitatea seducatoare a relatiei dintre ei, oferind o perspectiva noua, sensibila asupra imaginii tatalui sau.  In acest volum, il vedem pe Hemingway plecat la lupta fara pustile lui preferate, ci doar cu speranta de a putea cuceri sau recuceri un teritoriu inepuizabil: relatia cu fiul, cu fiii. Este o carte in care se vaneaza si se pescuieste mult, dar, mai presus de toate, e o carte despre iubire si distante, despre parinti si fricile lor, despre copii si capriciile lor, despre un soi de imposibilitate de a mai recupera ceva in plina tranzitie sau in plina degradare.  Draga tata este dovada faptului ca din cele mai tenebroase circumstante, ca intr-un proces alchimic, se poate fabrica metalul pur al frumusetii umane. - Bogdan-Alexandru StanescuProbabil ca n-o sa mai traiesc prea mult si mi-ar prinde bine o toamna frumoasa. (Prin urmare, replica obisnuita: batranul tata, bietul de el. N-o sa mai traiasca mult. Cineva sa-i aduca micul dejun.) Va transmit multa dragoste si continuati sa-mi scrieti. O sa trebuiasca sa ofer un trofeu pentru Cea Mai Reusita Scrisoare a Anului, cu puncte in plus pentru caligrafie, umor, ortografie, lizibilitate si acuratete. Am putea sa-l numim Campionatul Madame de Sevigne. Bine, hai sa aflam vesti de la voi, baieti. Cu drag,TataMary va transmite multa dragoste. E in piscina...


5499 lei

În stoc
? Cauți o carte și nu o găsești pe site?

Alexandria îți recomandă


Cookie-urile ne ajută la îmbunătățirea serviciilor furnizate. Folosind serviciile noastre, sunteți de acord cu folosirea cookie-urilor.