Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu.
Diego Fusaro

Diego Fusaro

Diego Fusaro, născut la Torino în 1983, predă istoria filosofiei la Institutul de Înalte Studii Strategice și Politice, fiind și director științific. A terminat studiile în istoria filosofiei la Torino și a urmat doctoratul la Universitatea Vita e Salute San Raffaele din Milano.

Elev al lui Constanzo Preve si al lui Gianni Vattimo în Torino, este un cercetător atent al „filosofiei istoriei” și structurilor temporalității istoriei, cu aplecare specială asupra gândirii lui Fichte, Hegel, Marx, Gentile și Gramsci și asupra „istoriei conceptelor” germane.

Printre volumele sale recente, semnalăm: Bentornato Marx! (Bine ai revenit Marx!, Bompiani, 2009), Essere senza tempo (Ființă fără timp, Bompiani, 2014). Este curatorul proiectului pe Internet Filosofia și eroii săi (www.filosofico.net).Europa și capitalismul. Pentru o redeschidere a viitorului

Europa și capitalismul. Pentru o redeschidere a viitorului

Traducător: Oana Pughineanu„Actuala Uniune Europeană este adesea prezentată ca realizare perfectă a ideii unei Europe a popoarelor și a libertății. Lucrarea de față răstoarnă acest mod uzual de înțelegere a realității. La o analiză atentă și necondiționată ideologic, într-adevăr, Europa corespunde unei „revoluții pasive” (Gramsci) prin care clasa dominantă, după 1989, a stabilizat rețeaua forței capitaliste. A făcut-o îndepărtând puterea care încă, în parte, i se opunea, statul național suveran, cu primatul politicului asupra economiei și cu drepturi sociale garantate.Triumf al unui capitalism deja absolut, crearea Uniunii Europene a îndeplinit eliminarea rolului politicului: a deschis calea irezistibilului ciclu al privatizărilor și al tăierilor cheltuielilor publice, al precarizării forțate a muncii și al reducerii tot mai drastice a drepturilor sociale, impunând violența economică în detrimentul subalternilor și al popoarelor slab dezvoltate economic.De aceea, singura modalitate de redeschidere a viitorului, pentru apărarea popoarelor și a muncii, pentru a continua lupta lui Marx și Gramsci, trebuie să pornească de la o critică radicală a Europei euro-ului și finanțelor.”„În prezentul deșert, Eul ca subiect activ capabil să se obiectiveze în forme tot mai raționale a fost înlăturat în favoarea unui nou model antropologic care reprezintă culmea alienării: homo videns. Spectator într-o lume în care adevăratele subiecte sunt mărfurile și mecanismele anonime ale economiei fetișizate, manipulate de circul mediatic și patronate de mediocrație, homo videns se limitează la a observa pasiv realitatea.[...] Deși în mare parte sunt integrați în suprastructura care este fundamentul sfințirii simbolice a domeniului animal al spiritului, tinerii pot fi educați filosofic întru iubirea libertății astăzi absente, astfel încât vor dobândi conștiința contradicției în care trăiesc și a telosului în numele căruia să gândească și să acționeze.Înainte ca otrava fatalismului să se înstăpânească peste sufletele lor și să nu mai poată fi extirpată, trebuie educați în vederea posibilei reprogramări a sintaxei lumii în care trăiesc.Este nevoie, cu alte cuvinte, să ne bazăm pe potențialul revoluționar pe care tinerii îl poartă: el este chiar la nivel biologic indus pentru a trăi din viitor, din vise și din proiecte. Este primul pas spre ceea ce se poate numi, pe bună dreptate, reîntinerirea lumii.”Diego Fusaro..


3490 lei

În stoc
? Cauți o carte și nu o găsești pe site?

Alexandria îți recomandă


Cookie-urile ne ajută la îmbunătățirea serviciilor furnizate. Folosind serviciile noastre, sunteți de acord cu folosirea cookie-urilor.