Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu.
Democrația constituțională în statele membre ale Uniunii Europene

Democrația constituțională în statele membre ale Uniunii Europene

Victor Cătălin
  • 38,00 lei
În stoc

Wishlist

În discuțiile despre viitorul Uniunii Europene, un subiect la ordinea zilei, nu se vor putea evita întrebări ca: „Este necesar ca Uniunea Europeană să depășească stadiul de uniune comercială și vamală?” sau „Este posibil ca Uniunea Europeană să supraviețuiască dacă unele state membre se vor abate de la calea democratică?”. Sintetizând, ne putem întreba: „Care este factorul comun care poate asigura supraviețuirea și stabilitatea Uniunii și care poate crea condiții de trecere la o uniune politică?”.

Victor Cătălin dezvoltă ideea că acest numitor comun este democrația constituțională liberală și propune o aprofundare a modului de înțelegere și aplicare a acestui concept, de către statele membre.

Cartea Democrația constituțională în statele membre ale Uniunii Europene face o evaluare a nivelului democrației constituționale liberale a statelor membre și o prezentare a deficiențelor constatate în aplicarea preceptelor și regulilor liberale de către constituția fiecărui stat.

Aplicarea metodei de evaluare propuse este facilitată de faptul că statele membre ale Uniunii, cu excepția Marii Britanii, au constituții liberale scrise și practică modelul consensualist al democrației liberale.

Concluzia cărții Democrația constituțională în statele membre ale Uniunii Europene este: gândirea viitorului Uniunii trebuie să înceapă cu ameliorarea și armonizarea constituțiilor statelor membre. Ca model se prezintă o constituție „colaj” alcătuită prin preluarea dispozițiilor din constituțiile statelor membre al Uniunii a celor care dispun și respectă preceptele și regulile democrației liberale. O astfel de constituție scoate în evidență faptul că  preceptele liberale se regăsesc, aplicate corect, în constituțiile statelor membre și în consecință implementarea lor de către fiecare stat este posibilă.

Victor Cătălin crede că o constituție de tip „colaj” ar uniformiza și ridica nivelul democrației statelor membre și ar înlătura, în bună măsură, pericolul derapajului spre pseudo – democrație.

  • Autor: Victor Cătălin
  • Editura LETRAS
  • ISBN: 978-606-8935-68-3
  • Număr pagini: 312
  • Limba: Română
  • Format disponibil: Paperback
  • Dimensiune: 15x21
  • Anul: 2019

Etichete: Librărie, Alexandria Librării, Democrația constituțională în statele membre ale Uniunii Europene, Victor Cătălin, Editura Letras

Spune-ţi opinia

    Rău           Bun
Captcha

Noutăți


Livrare rapidă
Livrare începând cu 48h

pentru comenzile date până în ora 12:00, în zilele lucrătoare, exceptând perioadele aglomerate de Sărbători legale.

Plată securizată
Plătești în siguranță

Acceptăm plata online cu cardul bancar sau poți achita coletul în momentul livrării.

Retur usor
Retur ușor

Ai dreptul să returnezi produsele în termen de 14 zile calendaristice de la primirea coletului.

Consiliere telefonică

Răspundem prompt! Sună-ne dacă ai nevoie de ajutor pentru a comanda de pe site-ul nostru. De luni până vineri (08:00 - 16:30) la 0734.738.924.

Cookie-urile ne ajută la îmbunătățirea serviciilor furnizate. Folosind serviciile noastre, sunteți de acord cu folosirea cookie-urilor.