Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu.
Carlo Collodi

Carlo Collodi

Carlo Collodi (pseudonimul lui Carlo Lorenzini; 1826-1890), ziarist și scriitor italian, este celebru pentru povestea lui Pinocchio, păpușa de lemn care a prins viață și a încîntat copiii din toată lumea. În 1881, Carlo încearcă să publice primele pagini din Pinocchio la secțiunea pentru copii a ziarului unui prieten. Povestea are succes și este publicată în foileton pînă în 1882. În 1883, apare în volum prima ediție a aventurilor lui Pinocchio, iar în 1892, prima traducere în limba engleză. În 1940 apare prima versiune animată, un film Disney devenit repede celebru. În tot acest timp, Collodi a continuat să scrie piese de teatru și povestiri și a fondat un ziar de satiră, Il Lampione, iar cărțile lui pentru copii au fost folosite ca material didactic. Moare în 1890, la Florenţa.


Pinocchio. Povestea unei păpuși de lemn

Pinocchio. Povestea unei păpuși de lemn

Pinocchio, celebra păpuşă din lemn cioplită de meşterul Geppetto, şi-a început peripeţiile în 1881, când părintele său literar, scriitorul şi jurnalistul florentin Carlo Collodi (1826 – 1890), a început să le publice, în foileton, în Giornale per i bambini (Revistă pentru copii). Doi ani mai târziu, în 1883, povestirile aveau să fie reunite în volum sub titlul Le avventure di Pinocchio. Storia di un burattino (Aventurile lui Pinocchio. Povestea unei păpuşi de lemn), iar primul ilustrator care a avut cinstea de a-i conferi un chip lui Pinocchio a fost Enrico Mazzanti.Cel care l-a făcut însă celebru pe Pinocchio a fost Attilio Mussino, care, în 1911, a ilustrat cartea într-o manieră atât de atractivă, încât aventurile năstruşnicei păpuşi de lemn i-au cucerit definitiv şi pe cei mici, şi pe cei mari. O nouă înfăţişare a personajului, încântând copilăria multor generaţii de cititori, avea să-i aparţină lui Walt Disney, odată cu lansarea în 1940 a cunoscutului său film de animaţie. Urmând exemplul lui Geppetto, numeroşi ilustratori din întreaga lume şi-au făcut propriul Pinocchio, după cum au înţeles şi au iubit ei păpuşa de lemn.Pinocchio se numără printre cele mai traduse şi mai iubite cărţi din literatura italiană, fiind cunoscută pretutindeni în lume. Mesajul ei profund uman, surprinderea fină a psihologiei copilului, pitorescul personajelor, împletirea abilă a realului cu fantasticul şi, mai ales, umorul captivant şi vioiciunea stilului reprezintă doar câteva dintre calităţile care o înscriu printre capodoperele literaturii universale pentru copii, alături de scrierile lui Hans Christian Andersen, Charles Perrault, Jacob şi Wilhelm Grimm, Lewis Carroll, Rudyard Kipling sau L. Frank Baum...


33,90 lei

? Cauți o carte și nu o găsești pe site?

Alexandria îți recomandă


Cookie-urile ne ajută la îmbunătățirea serviciilor furnizate. Folosind serviciile noastre, sunteți de acord cu folosirea cookie-urilor.