Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu.
Enciclopedia plantelor medicinale cultivate din România

Enciclopedia plantelor medicinale cultivate din România

Mihaela Temelie
  • 9900 lei
În stoc

Wishlist

In Romania, dintre plantele care au proprietati medicinale, numai, aproximativ, 300 se recolteaza si se valorifica, unele ca materii prime pentru fabrici de medicamente, farmacii, pentru uz intern, altele pentru valorificare in strainatate. Si totusi o mare parte din valoarea pe care natura ne-o ofera, an de an, se pierde din lipsa de cunostinte sau din dezinteres. De aceea, se impune tot mai mult raspandirea tot mai larga a mijloacelor de cunoastere si a tehnicilor de recoltare, cat si simplificarea procedeelor de prezentare a cunostintelor necesare despre plantele medicinale.
Plantele cu efect favorabil asupra organismului omului sau cu efect inhibant asupra unor agenti patogeni isi datoreaza valoarea terapeutica anumitor substante. In cazul fiecarei specii de planta medicinala trebuie cunoscut acea substanta sau acele substante care le asigura valoarea si care se numesc principii active. Din ansamblul substantelor ce se gasesc intr-o specie numai unele prezinta interes farmaceutic.
La enumerarea substantelor continute de catre o specie de planta medicinala se apeleaza frecvent la toti compusii identificati in planta respectiva. Astfel, la o asemenea insiruire se nominalizeaza o serie intreaga de compusi chimici: "planta contine aminoacizi, grasimi, zaharuri, amidon, mucilagii, potasiu, etc.", texte cu care nu se spune nimic fiindca nu exista nici o planta care sa nu contina substante din grupele mentionate. Situatia se schimba doar atunci, cand substanta cu pricina se gaseste intr-un procent semnificativ mai mare in comparatie cu alte plante. Cantitatile insemnate de mucilagii din nalba sau podbal confera acestor substante interes terapeutic. Din intreaga compozitie chimica a unei specii prezinta interes terapeutic numai substantele biologic active.
Valoarea produsului vegetal este conditionata de continutul in principii active. Acestea sunt:
a) Vitamine.
Vitaminele sunt substante organice complexe, indispensabile desfasurarii normale a proceselor vitale. Organismul uman are realmente nevoie de un aport zilnic din toate cele 13 vitamine absolut necesare acestea sunt: A, B1, B2, B6, B12, C, D - D1 - D3, E, H, K - K1 - K2, PP, acid pantotenic, acid folic.
Vitaminele constituie principiile cele mai importante care sunt sintetizate in frunze (in special). Plantele medicinale nu ofera cantitati prea mari din vitamine, dar inaltul lor grad de asimilabilitate, faptul ca se absorb impreuna cu celelalte principii active (care vin sa completeze efectul terapeutic urmarit) le confera acestora o importanta deosebita. De exemplu:
- macesul (in fructe) este bogat in vitamine C, A, B1, B2, P, K, acid nicotinic, dar si alte substante cu valoare terapeutica cum ar fi: tanin, acid malic, acid citric, pectine, zaharuri.
- urzica este bogata in vitamine C, K, A, B2 mai contine substante azotoase, clorofila, mucilagii.


Etichete: Enciclopedia plantelor medicinale cultivate din Romania, Mihaela Temelie, Editura Rovimed, carte, Alexandria Librarii, promotie, librarie

Spune-ţi opinia

    Rău           Bun
Captcha

V-ar putea interesa și...


Enciclopedia Plantelor Medicinale Cultivate Din România
Enciclopedia plantelor medicinale spontane din România

Alexandria îți recomandă


Livrare rapidă
Livrare începând cu 48h

pentru comenzile date până în ora 12:00, în zilele lucrătoare, exceptând perioadele aglomerate de Sărbători legale.

Plată securizată
Plătești în siguranță

Acceptăm plata online cu cardul bancar sau poți achita coletul în momentul livrării.

Retur usor
Retur ușor

Ai dreptul să returnezi produsele în termen de 14 zile calendaristice de la primirea coletului.

Consiliere telefonică

Răspundem prompt! Sună-ne dacă ai nevoie de ajutor pentru a comanda de pe site-ul nostru. De luni până vineri (08:00 - 16:30) la 0734.738.924 sau 0786.102.784.

Cookie-urile ne ajută la îmbunătățirea serviciilor furnizate. Folosind serviciile noastre, sunteți de acord cu folosirea cookie-urilor.