Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu.
Ce bine că ești! Ce mirare că sunt!

Ce bine că ești! Ce mirare că sunt!

Nichita Stănescu
  • 3500 lei
Stoc epuizat

Wishlist

„Pare prozaic să-l situăm pe Nichita Stănescu în spațiu și timp. Marele poet devenise încă de pe vremea când trăia un simbol, un om stilizat, iar reinvestirea lui cu atribute omenești (familie, școală, apartenența la o generație etc.) echivalează pentru mulți cititori cu o demitizare.

Trebuie însă depășită această formă naivă de admirație. Trebuie să ne obișnuim cu ideea că Nichita Stănescu a existat. Bineînțeles că nimeni nu contestă acest fapt în sine, dar aproape nimeni nu îl ia în considerare cu convingere. Îl tratează că pe o simplă convenție. Ce importanță poate să aibă - își spun mulți - unde și când a trăit poetul. În realitate, existența lui Nichita Stănescu într-un anumit loc și anumită epocă reprezintă mai mult decât o circumstanță oarecare.

Reprezintă chiar prilejul de care s-a servit poetul pentru a se manifesta ca poet și, deci, un element de structurare a operei. Fac o greșeală cei care cred că un mare artist, oriunde și oricând ar fi trăit, ar fi fost același. O asemenea teză (susținută în mod curios chiar și de un judecător cu „ne-ndurați ochi de gheață” ca Titu Maiorescu, referitor la Mihai Eminescu) ne dî satisfacție, deoarece constituie o revanșă luată în imaginație asupra determinărilor stricte din realitate.

Dar nu este corect să considerăm adevărat ceva doar pentru că satisface o dorința secretă a noastră. Nichita Stănescu n-ar fi fost același dacă ar fi apărut în alte împrejurări. Poate că nici n-ar fi scris poezie. Sau poate că ar fi scris poezie de altă factură. Așa cum limba română (singura limba pe care a cunoscut-o), cu specificul ei, i-a impus un anumit fel de a scrie, tot așa atmosfera din anii copilăriei, profesorii, viața literară, cu forțele lor de atracție și respingere și prin mecanisme complicate, imposibil de analizat până la capăt, au contribuit la organizarea elanului liric înnăscut, i-au conferit istoricitate.

Meritul lui Nichita Stănescu este de a fi atins maximum de eficiență artistică în condițiile date, transformând adeseori obstacolele în atuuri. În poezia lui Nichita Stănescu există foarte puțină „biografie”. Dacă n-am avea documente propriu-zise la dispoziție, cu greu ne-am face o idee despre viața poetului cercetându-i versurile.” (Alex. Ștefănescu)


Etichete: Alexandria Librării, Ce bine că ești, Ce mirare că sunt, Nichita Stănescu, Editura Tempus

Spune-ţi opinia

    Rău           Bun
Captcha

V-ar putea interesa și...


111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura română

111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura română

„Cele 111 poeme de dragoste scrise de tot atâția scriitori și scriitoare acoperă nu mai puțin de 230..


3999 lei

Poezii

Poezii

Mihai Eminescu


2300 lei

111 cele mai frumoase poezii

111 cele mai frumoase poezii

Cezar Ivănescu


2890 lei

A sunat aseară mama

A sunat aseară mama

Emilia Plugaru


2800 lei

Scrisori către un critic

Scrisori către un critic

Dana Heuberger


3400 lei

Scrieri - vol. I - poeme

Scrieri - vol. I - poeme

Darie Magheru


2400 lei


Alexandria îți recomandă


Livrare rapidă
Livrare începând cu 48h

pentru comenzile date până în ora 12:00, în zilele lucrătoare, exceptând perioadele aglomerate de Sărbători legale.

Plată securizată
Plătești în siguranță

Acceptăm plata online cu cardul bancar sau poți achita coletul în momentul livrării.

Retur usor
Retur ușor

Ai dreptul să returnezi produsele în termen de 14 zile calendaristice de la primirea coletului.

Consiliere telefonică

Răspundem prompt! Sună-ne dacă ai nevoie de ajutor pentru a comanda de pe site-ul nostru. De luni până vineri (08:00 - 16:30) la 0734.738.924 sau 0786.102.784.

Cookie-urile ne ajută la îmbunătățirea serviciilor furnizate. Folosind serviciile noastre, sunteți de acord cu folosirea cookie-urilor.