Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu.
Din mâinile valahilor schismatici

Din mâinile valahilor schismatici

Ioan Aurel Pop
  • 69,90 lei
În stoc

Wishlist

„Românii au fost la putere în Transilvania secolelor al XIII-lea și al XIV-lea, alături de nobili, de săși și de secui, dar tot atunci a început și s-a produs treptat, dar implacabil, îndepărtarea lor că grup distinct de la conducere. Mai întâi, ei erau de credință „grecească” și – conform mentalitățîi timpului – nu mai puteau fi la putere într-un stat de credință „latină”, campion al misionarismului catolic, într-un stat care se revendică drept „apostolic” și „marianic” (protejat de Fecioara Maria), având menirea declarată să lupte pe toate căile, inclusiv cu armele, contra „paganilor, a ereticilor și a schismaticilor”. S‑a văzut repede că acești români cuprinși în Transilvania și în Ungaria prelungeau masă poporului lor situat spre sud și spre est, că erau nesiguri în fidelitatea lor față de rege și coroana, că întrețineau, la început mai mult inconștient și intuitiv, legături cu frații lor de peste munți, de care ii legau atâtea caracteristici comune, inclusiv vechi formațiuni politice care „incalecau” Carpații. Încrederea autorităților oficiale ale Transilvaniei și Ungariei în români a început sa scadă, pe măsură ce sporea suspiciunea românilor față de aceste autorități. Era tot mai clar că, în stăpânirea solidă și în exploatarea Transilvaniei, autoritățile nu se puteau baza prea serios pe români. Mult mai de încredere pentru rege și apropiații săi erau nobilii (cei făcuți nobili de către suveran), sașii, secuii etc., adică acele grupuri de oameni – majoritatea coloniști, veniți mai de departe sau mai de‑aproape – dăruite cu pământuri și apoi cu largi privilegii.” (Ioan-Aurel Pop)


Etichete: Librărie, Alexandria Librării, Din mâinile valahilor schismatici, Ioan-Aurel Pop, Editura Școala Ardeleană, Reducere, Carte, Autor, Online, Istorie, Preț

Spune-ţi opinia

    Rău           Bun
Captcha

V-ar putea interesa și...


Faraonul - vol. 6 Saga Egiptul antic
Labirintul albastru

Labirintul albastru

Douglas Preston
Lincoln Child


35,00 lei

Insula de la capătul lumii

Insula de la capătul lumii

Kiran Millwood Hargrave


29,00 lei

Femeia din oglindă

Femeia din oglindă

Rebecca James


39,00 lei

Și a fost seară, și a fost dimineață
Marea amintirilor

Marea amintirilor

Fiona Valpy


27,99 lei

Noutăți


Livrare rapidă
Livrare începând cu 48h

pentru comenzile date până în ora 12:00, în zilele lucrătoare, exceptând perioadele aglomerate de Sărbători legale.

Plată securizată
Plătești în siguranță

Acceptăm plata online cu cardul bancar sau poți achita coletul în momentul livrării.

Retur usor
Retur ușor

Ai dreptul să returnezi produsele în termen de 14 zile calendaristice de la primirea coletului.

Consiliere telefonică

Răspundem prompt! Sună-ne dacă ai nevoie de ajutor pentru a comanda de pe site-ul nostru. De luni până vineri (08:00 - 16:30) la 0734.738.924 sau 0786.102.784.

Cookie-urile ne ajută la îmbunătățirea serviciilor furnizate. Folosind serviciile noastre, sunteți de acord cu folosirea cookie-urilor.