Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu.
Vinul de-altădată

Vinul de-altădată

Ion Pillat
  • 2990 lei
Stoc epuizat

Wishlist

„M-am născut la 31 martie stil vechi, 1891, la Bucureşti, în strada Dorobanţilor. Această dată fatidică îmi leagă viaţa de o anumită epocă şi fatal îmi determină astfel în mare parte dezvoltarea sufletească. Cine ar vrea însă să tragă din originea bucureşteană a omului – oarecare premise faţă de poet – s-ar înşela amarnic. Dacă trupeşte m-am născut la Bucureşti, sufleteşte sunt produsul corcit al dealului de la Florica, a podgoriei din preajma Argeşului piteştean – cu stepa ondulată din marginea Prutului, cu pamântul negru de la Miorcanii Dorohoiului.” (Ion Pilat, Mãrturisiri, 1942)

„Antologia invită cititorul «să deguste» vinul mitologiilor eline şi romane, să se lase pătruns de umbrele, ecourile şi reverberaţiile unor locuri ca Balcicul, de pildă, răscruce culturală greco-latină şi tracică. Personaje antice ca Eros, Pan, Minerva, Dionysos, Apollo, nimfe şi fauni, care asociazã frenezia muzicii cu voluptatea băuturii şi a iubirii, dar şi vestigii ale civilizaţiilor de demult ca: amfore, urne, sarcofage, păstrătoare ale absenţei, sunt invocate de Ion Pillat în procesul de filtrare al propriilor trăiri, decantate prin lectură şi contemplaţie. Vinul vechi ce leagă prezentul de trecut e totodată simbolic înrudit cu apele mării care înghit fără încetare ţărmurile. Versul Pe noi ne-mbată numai Timpul («Unei amfore»), devine astfel semnificativ pentru percepţia pillatiană asupra extazului resimţit de efemer.” (Monica PilatI şi Dana Vasiliu)

„Vinul de-altădată, cartea cu care se îmbogățește în mod fericit colec­ția In vino veritas, dezvăluie un amplu și arborescent poem al viței-de-vie și al vinului. Subtitlul „Antologie din lirica lui Ion Pillat“ este înșelător. Monica Pillat (nepoata poetului, ea însăși poetă distinsă și talentată, dar și descendenta directă a lui Ion C. Brătianu, întemeietorul „raiu­lui“ de la Florica, în locurile unde și Constantin Brâncoveanu se retrăgea la culesul viilor, iar, ceva mai târziu, Liviu Rebreanu și-a cumpărat propria vie) și Dana Vasiliu nu au făcut o simplă selecție de poezii, ci au reîntregit din versuri mai mult sau mai puțin răspândite (Calendarul viei este, prin el însuși, foarte adunat) în opera poetică a lui Ion Pillat, un poem unitar, de mare întindere – cel mai frumos, cel mai profund, cel mai încărcat de semnificații și cel mai seducător –, dedicat viței-de-vie și vinului din literatura română.” (Valeriu Stoica)k


Etichete: Alexandria Librării, Vinul de-altădată, Ion Pillat, Editura Baroque Books & Arts, In vino veritas

Spune-ţi opinia

    Rău           Bun
Captcha

V-ar putea interesa și...


100 de locuri care îți taie răsuflarea
Povestea ceaiului

Povestea ceaiului

Wang Xufeng


3490 lei

Motociclete. Istoria ilustrată completă

Motociclete. Istoria ilustrată completă

Motociclete, istoria ilustrată completă relatează povestea hotărârii și gloriei motocicletelor, cu d..


19990 lei

Cocktailuri cu vin

Cocktailuri cu vin

Gianfranco Di Niso


5800 lei

Expert în vin în 24 de ore

Expert în vin în 24 de ore

Jancis Robinson


3990 lei

Atlasul mondial al vinului

Atlasul mondial al vinului

Hugh Johnson
Jancis Robinson


24990 lei

Povestea Maicii Domnului

Povestea Maicii Domnului

Ion Pillat


2120 lei


Alexandria îți recomandă


Livrare rapidă
Livrare începând cu 48h

pentru comenzile date până în ora 12:00, în zilele lucrătoare, exceptând perioadele aglomerate de Sărbători legale.

Plată securizată
Plătești în siguranță

Acceptăm plata online cu cardul bancar sau poți achita coletul în momentul livrării.

Retur usor
Retur ușor

Ai dreptul să returnezi produsele în termen de 14 zile calendaristice de la primirea coletului.

Consiliere telefonică

Răspundem prompt! Sună-ne dacă ai nevoie de ajutor pentru a comanda de pe site-ul nostru. De luni până vineri (08:00 - 16:30) la 0734.738.924 sau 0786.102.784.

Cookie-urile ne ajută la îmbunătățirea serviciilor furnizate. Folosind serviciile noastre, sunteți de acord cu folosirea cookie-urilor.