Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu.
  • Teoria lumii multipolare

Teoria lumii multipolare

Aleksandr Dughin
  • 24,00 lei

Wishlist

Din punct de vedere strict ştiinţific nu există o Teorie a Lumii Multipolare (TLM)1. Este imposibil să o găsim printre teoriile clasice şi paradigmele Relaţiilor Internaţionale (RI)2. La fel de inutil ar fi să frunzărim şi cele mai noi teorii postpozitiviste. Aceasta nu este elaborată până la capăt nici în domeniul cel mai elastic şi sintetic, cum este cel al cercetărilor geopolitice, care conştientizează la tot pasul ceea ce rămâne în afara atenţiei în Relaţiile Internaţionale sau este tratat prea tendenţios.

Cu toate acestea, tot mai multe lucrări dedicate politicii externe, celei mondiale, geopoliticii şi propriu-zis Relaţiilor Internaţionale sunt dedicate multipolarităţii. Din ce în ce mai mulţi autori caută să pătrundă şi să descrie multipolaritatea ca model, fenomen, precedent sau posibilitate.

Tema multipolarităţii este abordată într-un fel sau altul în lucrările specialistului în RI David Kampf (în articolul „Apariţia lumii multipolare”3), istoricului Universităţii Yale, Paul Kennedy (în cartea „Ascensiunea şi căderea marilor puteri”4), geopoliticianului Dale Walton (în cartea „Geopolitica şi marile puteri în secolul XX. Multipolaritatea şi revoluţia în perspectivă strategică”5), politologului american Dilip Hiro (în cartea „După imperiu. Naşterea lumii multipolare”6) şi alţii.

În opinia noastră, cel care s-a apropiat mai mult de înţelegerea esenţei multipolarităţii este specialistul britanic în RI Fabio Petito, care a încercat să elaboreze o alternativă solidă şi temeinică lumii multipolare, pornind de la concepţiile juridice şi filozofice ale lui Carl Schmitt.


Etichete: Alexandria Librării, Teoria lumii multipolare, Aleksandr Dughin, Iurie Roșca, Universitatea Populară

Spune-ţi opinia

    Rău           Bun

V-ar putea interesa și...


A ucide Plutocrația. Ghid practic pentru demontarea Sistemului
Ortodoxie și naționalism economic
Destin eurasianist

Destin eurasianist

Aleksandr Dughin

49,50 lei

Povestea unei trădări

Povestea unei trădări

Mihai Retegan

40,50 lei

Ferește-mă, Doamne, de prieteni

Ferește-mă, Doamne, de prieteni

Larry L. Watts

66,00 lei

Procesul lui Darwin

Procesul lui Darwin

Phillip E. Johnson

42,00 lei


Alexandria îți recomandă


Învățăturile unui profesor către studenții săi

Inchide video Vezi video!
Cookie-urile ne ajută la îmbunătățirea serviciilor furnizate. Folosind serviciile noastre, sunteți de acord cu folosirea cookie-urilor.